2020. October 25. Sunday
2020. október 25. vasárnap
 | Oldaltérkép

ETK Elektronikus Képzési KözpontETK Önkormányzati Klub
news menu leftnews menu right

Urak és gavallérok

Nyomtatás E-mail

 

Urak és gavallérok

A kötetben a szerző a reformkortól a második világháború kezdetéig korabeli újságok, naplórészletek segítségével nyújt át egy izgalmas korrajzot. A lapokon eddig sok esetben homályban maradt, a mai ember számára meglepő, fordulatos történetek sorakoznak, történelmi alakok, politikusok, művészek életéből. A fejezeteket olvasva, a helyszínen lévők beszámolója nyomán, mi is ott lehetünk az események közepén. A kötet a kor iránt érdeklődő olvasók számára valódi élvezetet szerez.
A kiadvány ára: 2700 Ft (bruttó)    Megrendelés

Részlet a szerző bevezetőjéből:
Ötvenkét fejezet – ötvenkét felvillanása a múltnak, annak a bő száz esztendőnek, amely a reformkortól a második világháború kezdetéig eltelt. Történelmi személyiségek, írók, arisztokraták, festők, politikusok és pénzzsenik, művészek és katonák tűnnek fel e könyv lapjain színes kavalkádban; urak voltak és gavallérok, hétköznapi és nagyszerű helyzetek hősei.
Látjuk Ferenc József császárt, amint kisgyermekként magyar nyelvleckéket bifláz, látjuk Munkácsyt, ahogy a szalonok sarkában keserves dalokat fütyörész, vagy Herman Ottót pokolgépet fabrikálni politikai ellenfelei eltántorításához.
Híres párbajhősök, korcsolyázó mágnások, kupléénekesek és cigányprímások mellett megismerhetjük Eötvös Károlyt, aki nagy írónak számított, de hatvanéves koráig egy könyve sem jelent meg, itt vannak a Király utcai szellemfényképészek, itt a nők elbűvölői, apa és fia, a két Sándor, Bródy és Hunyady, valamint feltűnik az öreg Görgey… tábornok, bokszerrel a zsebében, továbbá egy pesti mérnök, az afgánok ágyútervezõje.
Látjuk a katonákat az elsõ világháború lövészárkaiban, és harminc évvel késõbb, Erdély visszacsatolásakor. Látjuk Adyt haldokolni, Apponyi grófot, amint „felavatja” a bayreuthi Festspielhaust, és Bethlen Istvánt, amint egy romhalmaz tetején országépítéshez fog…

Tartalom
Részlet a könyvből 1.
Részlet a könyvből 2.

 

Elérhetőségeink

1149 Budapest, Angol u. 34.
Telefon: (+36 1) 222-4043,
(+36 1) 222-3954
Fax: (+36 1) 222-3866
E-mail: etk@etk-rt.hu
Intézményi akkreditációs lajstromszám:
AL 1572
Felnőttképzési tevékenység nyilvántartásba vételi száma:
E-000342/2014